Quins factors endureixen l'accés al primer habitatge? Quin desitgen les generacions "Y" i "Z"?

02 | 01 | 24
| Sector immobiliari

Aquest 2024 ens agradaria aconseguir que cada un dels nostres articles expliqués realitats i resolgués preguntes pràctiques. Creiem que el nostre blog ha d'ajudar el lector de qualsevol: condició, sexe o edat i, de tant en tant, sorprendre'l responent interrogants que hom no acostuma a formular-se.

En aquesta primera publicació de l'any en la mesura de les nostres possibilitats, volem acostar els joves demandants d'habitatge als propietaris que poden oferir-lo.

 

Primera part: La tempesta perfecta: salaris baixos, lloguers molt elevats en relació amb els emoluments, oferta insuficient i una inflació elevada

 

L'accés a l'habitatge és una assignatura pendent del nostre sector i de l'Administració Pública, a qui Finques Feliu sempre allargarà la mà. 

Quan s'expliquen les causes de la inaccessibilitat a l'habitatge, de forma massa esquemàtica, s'anomenen només dues:

  • Els salaris relativament baixos en relació amb els preus del lloguer
  • La insuficient oferta d'habitatge 

Són causes necessàries però no suficients. Hi ha una tercera, que agreuja el problema: 

  • El sostingut i elevat augment dels preus: Quan aquests pugen constantment, tenim menys diners disponibles per pagar lloguer o hipoteca.

 

1.1 Quina és la magnitud del problema de l'habitatge? Vegem-ho amb dues dades

 

Al segon trimestre del 2020 el Consell de la Joventut va fer un treball segons el qual les persones de menys edat havien de dedicar al pagament del lloguer un 92,9% del sou. Era aquesta tendència lligada només a la convulsió de la COVID-19? 

No. L'abril del 2023, quan ja feia un any que la pandèmia s'havia gripalitzat, segons un estudi de Fotocasa i Infojobs amb dades de 2022, el salari dedicat per la població en general, a satisfer el lloguer era d'un 43% de mitja a Espanya. El 2015 el percentatge assignat al lloguer era quinze punts inferior. 

En aquest enllaç pots accedir a la gran feina de Fotocasa i infojobs

 

1.2 Quina proporció hauria de suposar el pagament del lloguer respecte al total del sou? 

 

Entre el 30 i el 35%.

Veus inabastable arribar-hi? Clica aquest enllaç a Housfy. En ell, trobaràs: regles objectives per calcular quants diners gastes al mes i tres fórmules senzilles per establir amb precisió quan ha de representar el pagament del lloguer.

 

1.3. És hipotecar-se la solució per accedir a l'habitatge?  

 

Si la compra al comptat que no comporta contraure un préstec, és inaccessible pel jove amb un salari mitjà i el lloguer mensual també representa una proporció massa elevada dels emoluments mensuals, és contractar un crèdit hipotecari la solució?

Depèn: serà una excel·lent opció si comptes (tu o tu amb la teva parella) amb una feina amb contracte indefinit i molt ben pagada. En canvi, no ho serà tant si cobres poc -i el teu sou no es revisarà a l'alça en un temps prudencial- i, no ho serà gens en cas d'estar endeutat amb anterioritat a contractar la hipoteca.

 

1.3.1 Quina és la relació entre: sostingut increment dels preus, pujada dels tipus d'interès i pujada de la quota mensual de la hipoteca? Quina serà l'evolució a mitjà termini de les quotes  hipotecàries?

 

La relació entre les tres magnituds econòmiques del titular és directe i en cadena:

1. L'institut d'estadística de torn detecta un sostingut increment dels preus

2. Com a resposta el banc central de torn eleva els tipus d'interès -que regulen la taxa percentual a la qual es presten diners-

3. Automàticament s'encareix la quota mensual hipotecària (i és que apujar tipus es encarir qualsevol préstec).

Fins a almenys 2025. El Banc Central Europeu té previst mantenir els tipus d'interès alts, fins aleshores les quotes mensuals de la hipoteca presentaran una tendència global a l'ascens

 

Segona part quines són les necessitats i expectatives dels joves quan cerquen habitatge?

 

2.1 La recerca exitosa de l'habitatge i la "Piràmide de Maslow"

 

La recerca exitosa d'un habitatge permet construir un projecte de vida autònom en plenitud. La "Piràmide de Maslow", que jerarquitza les necessitats humanes, ajuda a veure-ho de forma clara:

1. "Necessitats fisiològiques" (respirar, alimentar-se o descansar)

2. "Necessitats de seguretat" (integritat física, prosperitat laboral i bona salut)

3. "Necessitats socials" (amistat, afecte i intimitat)

4. "Necessitats d'estima" (èxit, reconeixement i respecte)

5. "Necessitats d'autorealització" (objectius o moral)

Com has vist trobar habitatge potencia el nivell tres, permet assolir el quatre i la pau mental imprescindible per plantejar-se el cinc.

 

2.2 Quines característiques cerquen els joves al seu habitatge ideal? 

 

a) Que tingui un preu econòmic a la curta i sostenible a la llarga:

La prioritat majoritària és trobar un bon preu. Per aconseguir-ho has de dur a terme una bona investigació de mercat: Així, un cop tens clar el teu (o vostre) pressupost per llogar o comprar, amb paciència cerca pels portals l'interval de preu que estiguis disposat a pagar.

b) Que la propietat sigui flexible en negociar els termes del contracte i admeti mascotes:

Zygmunt Bauman al seu llibre "vida líquida" descriu, com ja no hi ha feines per tota la vida. Per aquest motiu  els joves prefereixen propietaris flexibles a l'hora de negociar el lloguer.

En un altre ordre de coses, benvolgut propietari, en cada cop més decisions de llogaters, pesa de manera decisiva admetre animals domèstics. És bo saber que les comunitats de propietaris no poden prohibir tenir mascotes. Ara bé, tots hem de fer un esforç per equilibrar els nostres drets amb el respecte a les llibertats alienes.    

c) Que s'ubiqui a prop del centre de treball o de la universitat: 

A Barcelona tenim una xarxa de transports amb insuficiències sí, però amb la sistematització d'una trama ortogonal en els busos (línies horitzontals i verticals) s'ha millorat la connectivitat. Tots ens podem felicitar de l'encert de descentralitzar centres d'ocupació i formació.

d) Que s'estableixi en un lloc amb una alta expectativa de seguretat:  

A bona part del món aquesta és la primera preocupació... No la quarta. Sempre s'ha d'aspirar a millorar, ara bé  l'octubre de 2022 la taxa d'homicidis a Catalunya era segons l'Idescat de 0,5 per cada 100.000 habitants davant els 92 d'Hondures -l'Estat centraamericà és el primer d'aquest escabrós rànquing-. 

e) Que se situï en un barri amb molts serveis i espais verds: 

Per exemple, a Sant Cugat, on també tenim seu, com expliquem en aquest enllaç molts barris satisfan aquests requisits. Per una banda, els comerços cobreixen moltes necessitats, de l'altra, els parcs ens oxigenen i ens permeten passejar el nostre gos. 

f) Els colivings: una aposta minoritària però en creixement

Aquests espais són compartits i no són claustrofòbics. Vols saber-ne més? Clica aquí .

g) El somni de tenir un soterrani totalment insonoritzat:

Vols, com a propietari, que el teu habitatge sigui de matrícula d'honor? Per no molestar la comunitat de propietaris deixa en mans d'experts la total insonorització del soterrani on vius en aquest enllaç ho expliquem. Un pis amb l'opció de poder assajar-hi música el convertirà en realment diferent.  Com deia el filòsof alemany Nietzsche: "la vida sense música seria un error".

Desitgem amb entusiasme haver complert l'objectiu inicial.