Mitigació del canvi climàtic: pren-te-la com un "challenge"
1. Canvi climàtic i posada en marxa d'una economia neutra en carboni
Ciutadans, científics, empreses i institucions lluitem per a impedir que la temperatura augmenti 1,5 graus respecte el 1880 (primer any amb registres de temperatura fiables).
Com s'aconsegueix limitar l'ascens de les temperatures? Emetent la mateixa quantitat de diòxid de carboni (d'ara endavant CO2) a l'atmosfera de la que es retira.
La transició energètica requereix tecnologia cara i projectes trencadors que no sempre seran reeixits. Per a compensar el risc inherent a aquesta "revolució energètica" la Unió Europea, a través de els Fons Next Generation, està compromesa amb finançar-la tot donant així un horitzó de rendibilitat. Per això cada vegada més inversors individuals de diferent perfil i gestors de fons d'inversió pensen a involucrar-se.
És essencial puntualitzar que l'anterior es refereix a edificar a gran escala una economia neutra en carboni. Aquí ens referim a posar en marxa un parc eòlic o fotovoltaic, no únicament a instal·lar energia solar en una comunitat de propietaris. Això últim, ho expliquen Finques Feliu, Adymus i Movinhood al webinar: "Energia solar i estalvi energètic a casa" al qual pots accedir aquí.
Atès que la raó de ser d'algú que inverteix és obtenir beneficis i no fer obres de filantropia que fons privats impulsin energies netes i renovables és el millor aval per a creure en la viabilitat de les renovables.
D'altra banda, mai s'ha d'oblidar que el sector immobiliari i el de la construcció som claus davant l'escalfament global.
2. Què és l'efecte d'hivernacle i quins gasos el causen?
L'efecte hivernacle, segons il·lustra Oxfam es produeix quan: “l'energia solar rebuda de la radiació solar natural no pot tornar a l'espai els gasos d'efecte d'hivernacle” (d'ara endavant GEI). A continuació anumerem els GEI:
“a) Vapor d'aigua: és natural, a més calor més evaporació, per tant, més vapor d'aigua a l'atmosfera.
b) Diòxid de carboni (CO₂): és el principal responsable de l'efecte d'hivernacle. Neix de l'ús de combustibles fòssils en la indústria i mitjans de transport.
c) Metà (CH4): el seu origen es troba en les fermentacions produïdes per bacteris.
d) Òxid nitrós (N2O): provocat per l'ús de fertilitzants nitrogenats en l'agricultura intensiva.
e) Els clorofluorocarbonis (CFC): són composts amb múltiples aplicacions: sistemes de refrigeració, components d'aerosols, producció d'alumini i aïllants elèctrics etc.”.
f) L'ozó troposfèric (O3): Originat per la crema de fonts d'energia.
Font: Fundació acquae
3. Emissions de GEI directament atribuïbles a la construcció de l'habitatge i a ella una vegada edificat
A l'economia general:”dos terços del total mundial d'emissions de GEI estan vinculades a la manera en què es produeix i usa l'energia”. Font: Agència Internacional de l'Energia.
En el titular esmentem la construcció de l'habitatge com a generadora d'emissions i, és que “l'acer i el ciment són responsables del 31% de les emissions globals de GEI”. Font:“Com evitar un desastre climàtic”.
Des que estrenem una casa passiva les nostres emissions es redueixen gairebé a zero. No obstant això, l'edificació és un procés que comença des dels fonaments i en el seu transcurs s'emeten GEI. Llavors hem de renunciar a les passivhaus? En absolut.
Una vegada edificat un habitatge, que no sigui passiu, emet gasos d'efecte d'hivernacle en tant que consumeix energia, per exemple, en prémer un interruptor, encendre la calefacció, la televisió o els electrodomèstics.
En el cas concret de l'habitatge al nexe entre energia i emissions s'afegeix que un 75% dels edificis a la Unió Europea són ineficients. Espanya no és una alumna exemplar: la qualificació mitjana dels habitatges és “E” (la pitjor qualificació és “G”) a això cal sumar-li que el parc d'habitatges i locals emet 29.000 tones de GEI.
4. Com puc jo lluitar contra l'escalfament global des de casa?
És possible que amb el que has llegit pensis que la teva contribució a la lluita contra el canvi climàtic tindrà un impacte imperceptible.
Al cap i a l'últim diràs: “no soc ni empresa ni govern, tampoc formo part del sector immobiliari i, encara menys, d'un fons d'inversió”. Res més lluny de la realitat la lluita contra el canvi climàtic comença a casa.
A continuació et fem arribar deu consells pràctics que, sense gairebé esforç i amb poc cost pots realitzar sense sortir de casa.
1. Escalfa i utilitza l'aigua amb mesura: cada grau addicional suposa un 7% addicional d'energia gastada. No deixis l'aixeta oberta mentre et dutxes o et rentes les dents, aprofita l'aigua freda per al WC, l'aigua de cocció per a regar. Recorda que també cal reparar ràpidament una aixeta que degota.
2. Recicla i reutilitza tot el que puguis: separa les escombraries segons cada tipus i dona-li una segona vida a roba i calçat. Coneix on estan els punts verds perquè tractin els residus correctament no oblidis imprimir documents a dues cares.
3. Ordena els aliments en la nevera: et posem aquest enllaç on diversos xefs indiquen com minimitzar la despesa d'energia en la nevera i, de pas, afavorir la conservació del menjar.
4. Compra amb les teves pròpies bosses reutilitzables: això et permetrà consumir menys plàstic.
5. Prescindeix de comprar carn envasada: les safates de porexpán no poden reciclar-se i són molt nocives per al planeta.
6. Apaga llums i desconnecta electrodomèstics: el consum en stand-by, és a dir, d'electrodomèstics apagats però no desconnectats pot ser fins al 15% de la factura elèctrica.
7. No usar desodorants, productes de neteja, cosmètica o pintures que no respectin el medi ambient: abans hem parlat dels clorofluorocarbonos (CFC) aquests es difonen mitjançant els aerosols.
8. Renúncia a ampolles de plàstic o PVC: aquestes altures qui més qui menys ha sentit que “el 2050 en els mars hi haurà més plàstic que peixos”. Per a salvaguardar l'aigua -i, la nostra sang- de microplàstics elimina la seva compra i la de qualsevol dels seus derivats.
9. Reequilibra les teves opcions de consum: que et portin a casa un producte que has encarregat per Internet és genial... Si no fos perquè l'embalatge dels béns té molt impacte mediambiental (que es maximitza en cas de devolució de l'objecte comprat). En canvi, des d'un punt de vista ecològic, apostar pel comerç just suposa conèixer la traçabilitat i impacte de la producció i distribució del bé en qüestió.
10. Tria telèfon intel·ligent amb criteris ecològics: avui fabricar un telèfon intel·ligent no és ecològic - és molt possible que mai arribi a ser-ho-. Ara bé, la producció dels diversos models té un impacte diferent al medi ambient. En aquest moment entra en joc el "ecorating" et recomanem usar aquest sistema de puntuació de la fabricació del telèfon intel·ligent.
Necessitem a tothom en aquesta carrera de fons!.