Has de cuidar el jardí durant l'hivern?
L'hivern és ideal per desenvolupar actuacions preventives i treballs pendents al jardí. Abans de res investiga amb jardiners o manuals tres qüestions:
1. Quin clima fa on vius?
2. Com absorbeix l'aigua el sòl del jardí?
3. On és més assolellat o més ombrívol?
A continuació t'expliquem com tenir un jardí impecable:
1. Ningú neix ensenyat: ser conscient dels teus límits és una virtut. Si no saps fer alguna tasca no tinguis por d'encarregar-la.
2. Arrenca les males herbes: han de ser eliminades!.
3. Coneix el 'mulching': com explica el link següent aquesta tècnica consisteix a usar pinassa, palla o fulles per a protegir les plantes de les gelades. Atenció, sense aquest embuatat es cremarien.
4. Poda amb cura: arbustos i arbres a l'hivern estan "nus". Quan podar segons la zona? A l'interior d'Espanya (clima continental) espera fins a final de l'estació. Per contra, aprop de la mar (clima temperat), podràs abans. A principis de febrer és el torn d'arbustos i rosers. Atenció: mai ho facis amb plantes amb floració hivernal.
5. Posa a punt el material del jardí: les plantes a l'hivern gairebé no necessiten aigua. Així les coses, revisa l'estat dels diferents sistemes de reg i instal·la l'automàtic, munta la il·luminació o, instal·la tests.
6. No plantis res amb temperatures per sota de 0 graus: el fred és mortal.
7. No tallis ni trepitgis la gespa: com assenyalen a Verdecora la dinàmica de la gespa és oposada a la d'arbres o arbustos: no requereix poda, davant el fred convé que estigui alt. Una altra cosa a cuidar és no trepitjar-la.
8. Actua abans de l'aparició de plagues o paràsits: el fred és mortal per a les "bestioles" aprofita-ho! imita a les aranyes i teixeix la teva protecció amb olis minerals d'hivern (que són els legals) així s'asfixiaran.
9. Aposta per les plantes trepadores : "encoixina" la paret amb elles o amb fruits vermells de cara a la primavera.
10. Els adobs són necessaris: aposta pels ecològics, és important subratllar que són per a primavera.
11. Protegeix els fruiters amb teles: és un privilegi gaudir-ne però amb compte! aquests arbres no resisteixen l'exposició directa al fred, sostingues la tela, amb estaques de fusta.
12. Posa tutors adjunts als arbres més joves: totes les espècies quan són joves necessiten suport per a créixer.
13. Retirar o no retirar la neu? aquesta és la qüestió: una capa de neu protegeix davant futures gelades. No obstant això, quan el pes del mantell blanc posi en perill les branques retira-la.
14. A vegades cal regar: fes-ho només en cas que l'hivern hagi estat molt sec.
15. Esqueixa les teves plantes: com explica jardineríaon, "fer esqueixos és separar una petita part de la planta mare per a crear un nou exemplar (...) sí que es tracta de plantes caducifolíes s'han de multiplicar a la tardor-hivern".
En aquest post t'hem donat un nou propòsit per a 2020: tenir un jardí preciós!. El millor de tot és que ja pots començar.