El malbaratament alimentari: tots podem combatre’l!
El 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’alimentació a iniciativa de la ONU. Aquest any s’ha celebrat amb l’horitzó d’aconseguir un Món sense fam aquest objectiu s’ha vist reforçat pel descens de la pobresa extrema per sota el 10% per primer cop a la història. La fam també ha descendit des de l’any 2010 de forma continuada -de més de 1000 miliions llavors a 795 el 2015- Segons la FAO. Que la tendència sigui positiva, no pot ocultar que la fam mata més persones que la tuberculosi i la SIDA junts (3,1 milions són infants menors de 5 anys).
Són xifres aclaparadores però tu hi pots fer quelcom. A continuació et donem consells per ajudar-te:
A casa:
1. Planifica la compra setmanal com dels menús
2. Verifica dates de caducitat
3. Enmagatzema bé el menjar per evitar que es faci malbé
4. No et posis racions excessives que després hagis de llençar (amb el que llencem a Catalunya podríem alimentar 500.000 persones)
5. Reutilitza les restes de menjar i cuina-les en altres plats -òbviament en bon estat-
Al restaurant:
1. Demana les quantitats d’aliment adeqüades a la gana que tinguis
2. Sí et sobra menjar demana endur-te els aliments emplatats
I es que sí volem de debò canviar les coses hem de començar a fer-ho pel nostre àmbit més proper. Com veieu no exigeix fer grans gestos ni despeses -de fet perdem 112€/habitant a l’any pel malbaratament- es tractar de: planificar, millorar la gestió dels aliments i menjar de “forma responsable” .