15 Situacions on aplicar els primers auxilis
Aquesta és la segona part del nostre article de febrer: "Què saber sobre com practicar primers auxilis".
En practicar primers auxilis (PA): cap fred, mans àgils i telèfon a mà -cal trucar al 112-. Mentre realitzes PA protegeix-te de la COVID amb: equip de protecció individual, mascareta, guants i si la víctima és conscient anima-la a posar-se mascareta. Així mateix, renuncia al boca a boca.
Practiquem els PA davant accidents reals:
1. Què fer en cas d'accident vascular?
Practicar la reanimació cardiorespiratòria (en endavant RCP):
Hi ha un desfibril·lador a prop del lloc on s'ha sofert l'aturada? Doncs mira aquest enllaç on expliquem com utilitzar-lo. En canvi, de no tenir-hi accés procedeix així:
Fes compressions toràciques per a restablir la circulació sanguínia. Cal realitzar de 100 a 120 compressions per minut per aconseguir impulsar la circulació.
2. Accions en cas d'ennuegament durant la deglució del menjar i ofegament a la piscina:
El que mai has de fer: donar copets a l'esquena, oferir quelcom per beure.
2.1 Col·loca els braços al voltant de la cintura de la persona que s'està asfixiant.
2.2 Tanca el puny amb una de les teves mans i col·loca el costat del dit polze del teu puny entre el melic i la part baixa de les costelles de la persona a la qual ajudaràs.
2.3 Col·loca la teva altra mà sobre el teu puny i fes una pressió ràpida contra l'abdomen de la persona. La pressió ha de fer-se cap a dintre i cap amunt.
2.4 Repeteix les pressions fins que l'objecte surti o la persona pugui tornar a respirar.
2.5 A la piscina: vigileu especialment els menors de quatre anys, diversos funcionals i persones majors de seixanta-cinc anys. En aquesta situació, és molt pràctic aplicar la norma 10/20: mirar la piscina almenys cada 10 segons i comprovar que és possible arribar fins a qui nadi amb el braç en menys de 20 segons.
2.5.1 Treure la persona de l'aigua i garantir un entorn segur, trucar al 112 i avisar al socorrista. En les piscines amb una làmina d'aigua superior a 200 m2 és obligatori comptar amb aquest/a professional.
Avaluar l'estat de consciència i respiració de la víctima per saber si està patint una aturada cardiorespiratòria. En cas que l'estigui patint pràctica la RCP -com s'ha indicat a dalt-.
3. Actuar davant cremades elèctriques o tèrmiques:
El que mai has de fer: aplicar pomades o altres substàncies. En el cas de cremades elèctriques, no toquis el cos de l'afectat fins que no estigui lliure del corrent elèctric.
3.1 Comprova que la sang circula i que no hi ha obstrucció d'aire. Llavors procedeix com amb una cremada tèrmica:
3.1.1 Eliminar-ne la causa.
3.1.2 En absència de trencaments a la pell, s'ha de refrescar la zona cremada amb aigua freda. Amb una tovallola neta, humida i freda el dolor minvarà. Amb aquesta mateixa tovallola humida, es pot embolicar la lesió de manera suau o aplicar apòsits mullats.
4. Netejar ferides obertes:
4.1 Renta't les mans per impedir infeccions.
Renta la ferida amb aigua abundant.
4.2 Usa la pressió per aturar el sagnat col·locant un embenatge net humit perquè no s'enganxi a la ferida.
5. Tallar hemorràgies
El que mai has de fer: inclinar el seu cap cap endarrere, tapar els orificis nasals amb cotó o gases ni deixar que se soni perquè impedeix la formació del coàgul.
5.1 Demana a l'afectat/da que posi el cap cap endavant perquè caigui la sang.
Si la persona presenta una hemorràgia, cal diferenciar si és arterial o venosa. Si és arterial, ho sabrem perquè la sang flueix a borbollons i és de color vermell brillant si en canvi és venosa la sang fluirà de manera contínua i el seu color serà vermell fosc.
5.1.1 En cas d'hemorràgia arterial: col·locar a la persona en posició horitzontal i elevar l'extremitat lesionada.
5.1.2 Fer pressió durant deu minuts per aturar l'hemorràgia.
5. 2 En cas d'hemorràgia venosa:
5.2.1 Posar la persona en posició horitzontal.
5.2.2 Col·locar benes netes sobre la ferida. Si l'hemorràgia és molt persistent s'ha de pressionar la ferida durant cinc minuts.
6. Combatre les al·lèrgies
Aquest cas presenta una particularitat perillosa: no és fàcil detectar-ne la gravetat però alhora la reacció és sobtada i intensa quan s'entra en contacte amb l'alergogen. Des de Feliu recomanem tenir present el què sabem que ens desencadena una reacció al·lèrgica (moltes vegades aquesta llista és a l'historial mèdic).
Qualsevol al·lèrgia podria desencadenar un xoc anafilàctic potencialment mortal. Així que en un cas greu truca al 112 i feu cap a l'hospital. Respira fons sabem afrontar bastants tipus d'alèrgia, de fet, el 2018 vam escriure sobre elles.
6.1 En les reaccions causades per picades d'insectes: si causen una inflor i envermelliment extrems, cal detectar on està l'agulló de l'insecte. S'ha de retirar amb unes pinces i netejar la zona amb aigua i sabó. Per a finalitzar, és necessari donar un antihistamínic.
6.2 Davant les picades de medusa: per a netejar-les usar guants gruixuts. Cal usar una pinça que permeti retirar els tentacles. La zona afectada cal netejar-la amb sèrum fisiològic o aigua de la mar. És necessari aplicar fred durant un quart d'hora. Si després d'aquest temps no millora el pacient, cal acudir a un centre mèdic.
Les reaccions dels aliments són de dos tipus:
- Produïda per immunoglobulina: és imprescindible injectar adrenalina i usar una màscara d'oxigen per a equilibrar la saturació. El trasllat a un centre hospitalari és inevitable.
- No provocada per immunoglobulina: oferix algun tipus de sèrum a base de sucre, bicarbonat i suc de llimona. Naturalment, anota quin és l'ingredient que ha provocat l'al·lèrgia per a evitar-lo per sempre més.
7. Els cossos estranys què són i què fer:
Són elements que s’introdueixen dins el nostre organisme, tant per una ferida com pels seus orificis, i que s’han de treure.
7.1 Cal rentar amb aigua o sèrum durant 20 minuts.
7.2 Si el cos estrany es troba incrustat, caldrà no extreure’l.
7.3 No s’han d’utilitzar col·liris ni pomades. Tapar l’ull amb gases humides o un mocador.
7.4 Traslladar la víctima a un centre sanitari.
Pots consultar informació addicional sobre cossos estranys a l'enllaç següent de l'Institut obert de Catalunya
8. Obrar davant atrapaments: aprendre a traslladar la persona per no agreujar les lesions
Quan l'accidentat/da ho és perquè queda presoner/a o aixafat/da no pot moure's. Com remarquen en aquest enllaç de construmatica: "S'ha de triar el mètode adequat segons el tipus de lesió que presumiblement pateixen les víctimes, l'estat en què es troben i la disponibilitat de persones, dispositius i elements mecànics".
9. Com tractar traumatismes mecànics: contusió, lesió muscular, esquinç, luxació i fractura
Amb el protocol RICER citem a l'Institut Obert de Catalunya punt 1.2.
Repòs (R de Rest): cal evitar activitats que suposin dolor o esforç.
Gel (I d’Ice): aplicar gel a la zona afectada reduirà el dolor i la inflamació. Durant les primeres 24 hores administrar-lo durant 15 minuts cada dues hores, i les següents 24 hores, cada quatre hores. El que mai has de fer: massatges
Compressió (C de Compression): és important embenar l’àrea afectada. L’embenat ha de començar just sota de la lesió i ha d'anar pujant fins a aproximadament un pam per sobre de la zona afectada.
Elevació (E d’Elevation): s’ha de mantenir elevada la zona lesionada perquè la inflamació es redueixi.
Visita el metge (R de Referral): és important que el metge avaluï la lesió.
9.1 Evita perdre una dent sencera: per salvar-la segueix els passos indicats a la imatge que il·lustra l'article.
10. Afrontar convulsions per accidents neurològics:
El que mai has de fer: subjectar o traslladar a la persona durant l'episodi perquè en ser moviments violents i involuntaris poden facilitar que la persona es faci mal. Tampoc banyis l'afectat/da usant aigua freda. No donar: aigua, ni aliments ni pastilles durant la crisi.
10.1 Deixa que passi i protegeix la persona en un lloc on no es doni cops ni pugui caure.
10.2 Una vegada parin les convulsions, refresca'l/la treient-li roba i airejant l'ambient.
10.3 Afluixar la roba al voltant del coll.
No has de perdre la calma i esperar que la crisi acabi.
Quan ha d'intervenir un/a professional sanitari/ària?
Les crisis acostumen a ser de menys de 45 segons. La persona ha de ser traslladada al metge en patir una crisi:
1. Si les convulsions duren més de 5 minuts.
2. Si la crisi es repeteix en un curt espai de temps
3. Si no recupera del tot la situació prèvia
4. Si hi ha patit un traumatisme important durant les convulsions.
5. Si la persona que ha patit la crisi està embarassada.
6. Si es tracta d’una persona que no sigui epilèptica.
11. Esmorteir els accidents de trànsit: Recorda lligar-te el cinturó, no consumir drogues, respectar els límits de velocitat i descansa bé abans de conduir. Per afegir informació, a continuació, adjuntem el manual complet avalat per la Generalitat. Tot i que té més de cent pàgines es llegeix amb facilitat i és útil.
A més dels onze accidents enumerats, afegim quatre fenòmens que creiem perfectament evitables: la hipotèrmia, els cops de calor, la hipoglucèmia i la intoxicació per monòxid de carboni.
Els dos primers, lligats a temperatures extremes, s'eviten deixant d'exposar-se a aquestes condicions climàtiques, portant roba adequada per elles, i prescindint mentre aquestes condicions extremes durin de l'exercici físic intens.
Pel que fa al tercer pot prevenir-se amb una dieta adaptada a la diabetis que massa cops hi és al darrere.
Per últim, la intoxicació per monòxid de carboni és cent per cent evitable seguint els vuit consells del Centre per la Prevenció de Malalties dels Estats Units.
A Finques Feliu pensem i creem contingut per ajudar-te en tot moment: comparteix-lo vetllar per la salut i seguretat és cosa de tota la societat.
.