Sant Jordi 2018: apassionats per la literatura
Abracadabra ja hem arribat a un altre 23 d’abril: Dia Mundial del llibre!. Sincerament, és un gaudi saludar als nostres lectors que donen sentit al blog. Aquest text tracta del sentit de la lectura. Qui escriu creu que la lectura i l’escriptura són actes/plaers profundament personals, íntims i intransferibles que ens modelen com a individus i redibuixen els contorns de la nostra imaginació. Un recent estudi de les universitats de Kent i Lincoln afegeix que les persones amants de la cultura mostren, amb independència de la seva classe social, conductes més solidàries.
Donades les virtuts de la literatura les dades del baròmetre de lectura 2017 ens posen en guardia. Ara proposem un repte al lector: a veure qui és capaç de seguir llegint sense fer clic en el link anterior. De fet, no fa falta hem resumit les dades. Som-hi tenim informacions de tots els colors: dolentes, esperançadors i bones. La pitjor és que un 40% dels espanyols no llegeixen ni un llibre a l’any. Seguim, tan sols un 59,7 per cent llegeix per oci en el seu temps lliure, al marge del treball o estudis. Desanimats? No caiguin a flagel·lar-se! una lectura atenta del text linkat ens revela una mica més esperançador: gairebé el 80 per cent dels nens entre 10 i 14 anys són lectors de llibres en el seu temps lliure. Els joves són els més lectors. A partir dels 25 anys es va abandonant gradualment la lectura, encara que les dones tornen a recuperar aquest hàbit a partir dels 35 anys. Ara bé, existeix una bretxa de gènere en la lectura: gairebé el 65 per cent de les dones llegeixen algun llibre a l’any, mentre que el percentatge dels homes es queda 54 per cent. Una realitat plena de matisos.
Arribats a aquest punt, els lectors atents no surten de la seva perplexitat i pregunten: què passa amb Internet i les xarxes socials no influeixen en els hàbits de lectura? Per descomptat: “el món digital” ha fet la nostra lectura més utilitarista. Com dirien els anglesos “scan reading” (lectura en diagonal), és a dir, llegim més però en funció de “trobar una informació″ no de comprendre els textos íntegrament o interrelació. Això no és cridar tont@ a ningú. Fixi’s que qui escriu ha “escanejat el text”. No existeixen dades fiables sobre la lectura en xarxes socials. Diversos estudis i el contacte quotidià amb Twitter i Facebook apunten al fet que sí bé s’ha afavorit la síntesi amb les limitacions d’extensió la qualitat del debat públic ha disminuït. No es tracta de denigrar les xarxes però per apreciar alguna cosa s’ha de conèixer els seus defectes.
Però com pot ser! -emoticona de sorpresa o ira- estem radicats a Barcelona i Sant Cugat i encara no hem parlat de dracs, ni princeses ni cavallers. No us espanteu! a Catalunya el dia del Llibre és especial ho celebrem passejant i, per descomptat, regalant llibres per a ells i roses per a elles: és un dia molt cívic i bell.
Per cert, també aquest any hem encarregat les roses a la Fundació Jubert Figueres l’activitat de la qual consisteix a facilitar allotjament als familiars de malalts mentre duren els llargs tractaments. Sens dubte , es tracta d’una missió lloable i que els beneficiaris agraeixen . Viure en una societat més solidària i cohesionada depèn de tod@s nosaltres.
Tod@s l@s que formem part de Feliu SL els desitgem una Diada en la qual quedin fetillats pel plaure de la lectura i la bellesa de les roses.