Reaccions als alergogens: 5 preguntes útils
La primavera aquest any 2018 ha “explotat” literalment després de les nevades i un febrer fred. Les fulles estan de verd lluent i les flors ja componen un mosaic de colors cridaners, brillants i bonics per atraure els insectes. Això i les temperatures moderades fan de la primavera una estació ideal. Ara bé, té un problema: la proliferació d’al·lèrgies de les que parlem en aquest article.
Una noció bàsica sobre les al·lèrgies és cert que se sumen a malalties que a vegades poden ser greus però en si no ho són.
1. Què és l’al·lèrgia?és una resposta exagerada de l’organisme quan entra en contacte amb determinades substàncies provinents de l’exterior. Aquestes substàncies capaces de provocar una reacció al·lèrgica es coneixen com a substàncies al·lergèniques o al·lèrgens. L’al·lèrgia és l’efecte perjudicial d’hipersensibilitat de l’organisme.
La substància a la qual es té al·lèrgia s’anomena “al·lergogen”, i els símptomes provocats es defineixen com “reaccions al·lèrgiques”. Quan un al·lergogen penetra en l’organisme d’un subjecte al·lèrgic, el sistema inmunitari d’aquest subjecte respon produint una gran quantitat d’anticossos, anomenats immunoglobulina E (IgE). Una exposició successiva al mateix al·lergen produirà l’alliberació de mediadors químics, en particular histamina, que produirà els símptomes típics de la reacció al·lèrgica.
2. Quina és la prevalença de les al·lèrgies a Espanya?
Quan parlem d’un fenomen amb implicacions sobre la salut ès bàsic dimensionar-lo perquè només així en podrem fer un estudi rigorós i racional. Ara bé, és difícil respondre de forma exhaustiva perquè hi ha relativament pocs estudis. A més, no es pot obviar que els al·lergogens són diversos: des dels aliments passant per al·lèrgies particulars a algun medicament o cosmètic tots aquests sense oblidar els animals domèstics. De forma general però, sí que podem aventurar que els diversos tipus afecten quasi un 25% de la població com mostra l’article citat. No podem ser optimistes perquè es calcula que “gràcies” a l’alta contaminació i, en menor mesura, al canvi climàtic la prevalença al 2050 es doblarà. Sí fem un zoom a l’informe veurem que les al·lèrgies alimentàries s’han quasi doblat del 7 a l’11%, per tant, cal distingir-les de les altres. Ara bé, el 60% de qui les pateix manifesten rinoconjuntivitis i l’asma tot i baixar, afecta un 23% d’al·lèrgics. El pol·len i els àcars són també notables alergogens.
3. A qui afecta? per gènere i edat
La major part d’afectades són dones: un 58% dels al·lèrgics ho són i lideren tot tipus d’aquestes reaccions exagerades (excepte les derivades de picades d’insectes). Per edats, és de destacar que els nens han incrementat desde principis de segle la prevalència fins al 30%.
4. Tenen alguna curació les al·lèrgies amb caràcter general?
Rotundament no. S’han aconseguit curar algunes mitjançant vacuna però són una minoria i els al·lergògens es multipliquen. Per sort, per a la població en general, no són mortals i inclús casos greus poden ser tractats sobre la marxa.
5. Que fer per prevenir l’al·lèrgia?
Vigili amb la higiene excessiva. Ha llegit bé, als estats desenvolupats s’ha detectat un repunt de les reaccions adverses derivades de rentar-se amb massa freqüència.
Ventili uns 15 minuts/dia la casa, oficina o local on treballa/viu.
Eviti moquetes i tipus de terres que puguin acumular pols amb massa intensitat
Neteji amb intensitat la casa/local/oficina (sí té animals faci-ho amb cura aspirant els pels) tot vigilant els productes que usa: algunes persones tenen hipersensibilitat als productes de neteja. Com indicàvem fa 2 anys, posi especial atenció a netejar com li indiquem els filtres de l’aire condicionat
La dieta importa: la vitamina c i batuts de fruita i algunes verdures ens descontaminaran el cos. Evidentment, vigili no prendre alergogens: la fruita en pot ser un.
No es mediqui en excés i llegeixi atentament els efectes secundaris dels medicaments
Intenti mantenir la humitat i temperatura de l’interior on viu/treballa sempre estable: les variacions brusques afavoreixen els àcars
Marxi de la ciutat ni que sigui breument: com hem dit abans cap al 2050 la prevalença de l’al·lèrgia es doblarà i el vector clau serà la contaminació ambiental.
Sembla evident però sí recorda que té alguna reacció adversa a un producte no el compri: en tot cas llegeixi amb atenció la composició. El que escrivim no és subestimar la seva intel·ligència. Ans al contrari, a vegades hi ha components als aliments que no tenim en compte (l’exemple famós és el gluten que ara tothom sap que pot ser intolerant però no era així fa anys).
Nou consells poden semblar molts però el que fa complicat trobar un remei general a les al·lèrgies és que qui escriu aquest article i el lector poden no tenir cap alergogen en comú: el risc 0 no existeix i, a més, varia amb les persones però estem segurs que les recomanacions descrites l’ajudaran molt.