Què cal saber sobre els habitatges turístics?
Com deiem en un altre Article el turisme ha esdevingut un fenomen global. Així sí el 1950 era una costum d’èlit -25 milions de desplaçaments mundials-, en canvi el 2014 va ser massiu: 1.133 milions degut als baixos preus dels avions i a l’augment vertiginós de les connexions aerees que a mode de capilars ja entrellacen el món. Així, Barcelona -la 26 ciutat més visitada del món al 2014- i ara ja ha desestacionalitzat molt el turisme i, per tant, rep visitants de tot tipus (culturals de congressos,escolar/universitari etc.) durant tot l’any.
Aquesta nova realitat té molts impactes a les ciutats. En aquest post tractarem un d’ells: els habitatges d’ús turistic. Certament, aquest tipus d’habitatge és necessari com a complement de l’oferta hotelera i, a més, compta amb demandants objectius que no conceben una estada a Barcelona sense submergir-se en els seus barris. Ara bé, no és menys cert que amb l’aparició d’aquest tipus d’allotjament també han emergit externalitats negatives que ningú desitja. Davant una realitat complexa cal que el sector de la vivenda, l’Administració i els veïns dels barris amb major presència d’aquests habitatges caminem junts.
A Feliu creiem que en realitats complexes el primer que cal és informació clara i avalada pel Col·legi D’administradors de Barcelona (CAFBL) a continuació us resumim el document “Què cal saber sobre els habitatges d’ús turistic“.
1. ¿Qué és un habitatge d’ús turístic?
Es considera habitatge turístic és cedit pel seu propietari, directament o indirectament, a tercers, de forma reiterada (dues o més vegades dins el període d’un any) i a canvi de contraprestació econòmica, per un període de temps continu igual o inferior a 31 dies.
2. Quines condicions ha de tenir l’habitatge per poder ser destinat a l’ús turístic?
L’habitatge s’ha de cedir sencer (no es pot cedir per estances), i ha de complir les condicions següents:
• Disposar de cèdula d’habitabilitat i satisfer en tot moment les condicions tècniques i de qualitat exigibles als habitatges en general.
• No pot ser ocupat amb més places que les indicades a la cèdula.
• Ha d’estar suficientment moblat i dotat dels aparells i estris necessaris per a la seva ocupació immediata, i en perfecte estat d’higiene.
Un habitatge no pot ser destinat a ús turístic si no està previst al pla d’usos de la zona o bé si no es fa constar com a tal als estatuts de la comunitat.
3. Quines obligacions té el propietari d’un habitatge d’ús turístic?
• Facilitar als usuaris i veïns el telèfon d’atenció immediata de consultes i incidències.
• Garantir un servei d’assistència i manteniment de l’habitatge.
• Informar a la Direcció General de la Policia sobre l’estada de les persones que s’hi allotgen. • Recaptar l’impost sobre les estades en establiments turístics (IEET)
4. Què s’ha de fer per legalitzar un habitatge d’ús turístic?
· Presentar una comunicació previa d’inici d’activitat formalitzada pel propietari davant l’Ajuntament aquesta administració ha d’inscriure’l al registre de turisme de Catalunya on se li assignarà per part de la Generalitat un número de registre concret .
5) Què passa si no es regularitza l’ús turístic de l’habitatge?
Si no es regularitza l’ús turístic de l’habitatge, pel procediment esmentat, l’exercici de l’activitat té la consideració d’il·legal, per la qual cosa el propietari pot ser sancionat amb multes que oscil·len entre els 3.000, els 30.000 i els 600.000 euros, depenent de si les infraccions són lleus, greus o molt greus.
6) Com s’ha d’actuar davant la sospita d’un possible habitatge d’ús turístic il·legal a la finca?
S’ha d’informar a l’Administrador de la Finca, el qual formalitzarà la denúncia corresponent una vegada hagi comprovat, prèviament, que l’habitatge no consta inscrit en el Registre de Turisme de Catalunya.
Esperem que aquest article els hagi estat informatiu i sobretot volem posar-nos a la seva disposició per qualsevol dubte que poguessin tinguin en el futur.