Ocupar una casa de forma il·legal es un delicte: protegeix-te!

06 | 02 | 19
| Sector immobiliari


La gran recessió va causar l'explosió de la bombolla immobiliària que ha causat estralls socials i, per què negar-ho, és també un record amarg per al nostre sector que constantment es pregunta: “Estem davant una nova bombolla?”.
Les dades sobre l'impacte social del dràstic canvi d'escenari de 2008 no poden ser més explícits. A saber, els desnonaments s'han multiplicat per 2,25 des del  2007 i, amb xifres de 2018, hi ha unes 100.000 habitatges ocupats il·legalment a Espanya. Les causes del fenomen són tres: 


1. La pobresa i desigualtat: Espanya és, tot i el lleu descens de la inequitat el 2017, un dels països més desiguals de la Unió Europea.

 
2. La baixíssima proporció d'habitatge social: únicament representa entorn al 2% del total de pisos construïts. 


3. Els elevats preus de l'habitatge juntament al descens de renda han apartat a part de la població de l'accés a l'habitatge. 

Tal com passa amb altres fenòmens socials complexos; el fet que hi hagi arrels profundes que els expliquen no exclou que, legalment parlant, ocupar habitatges a Espanya sigui un delicte. No es pot oblidar que l'article 33 de la Constitució consagra el dret a la propietat privada diu el següent: “els ciutadans únicament poden ser privats de l'habitatge per raons d'utilitat pública, mitjançant la corresponent indemnització de conformitat amb el fixat per les lleis”. És a dir, valgui la redundància, ningú ni tan sols l'Estat, pot alienar la propietat del seu immoble per la força. Malgrat la claredat de la norma suprema, la vulneració de l'article citat és comuna. Quin és el cost d'expulsar a qui es troba en tu casa il·legalment? pot aconseguir els 30.000€ i els 10 mesos de procediment judicial. A part del cost monetari indubtablement hi ha un impacte emocional considerable sobre els propietaris.
Donat l'alt cost que té  l’“okupació”, té molt sentit dedicar la resta de l'article a donar set consells de seguretat per a impedir-la:

 
1. Lloga l'habitatge cosa que soluciona el problema de tenir la casa buida de cop. No pots fer-ho? fes que un veí reculli la correspondència per a aparentar que viu algú en ella.

2. Simula que la casa es troba habitada. Ja hauràs notat que fingir que la casa es troba habitada és una cosa bàsica: no se sol “okupar”un habitatge habitat. Per a aconseguir-ho, pots netejar la casa assíduament i mantenir les plantes en condicions o, bé per instal·lar dispositius domòtics que encenguin la llum aleatòriament. 


3. Evita indicar que busques inquilí o comprador amb cartells: No ho posis fàcil! 

4. Instal·la una alarma que dissuadeixi i s'activi en cas d'intrusió. L'alarma és un mitjà molt eficaç: avisa de la okupació a l'instant. 

5. Assegura't que les portes i finestres –pots usar reixes en elles- estiguin tancades per a no facilitar intrusions. 

6. Protegeix l'entrada un pany antiokupas és perfecta i un escut magnètic és una opció encara millor ja que protegeix la porta des de l'exterior i l'interior. La segona protecció és especialment útil: moltes vegades els okupes accedeixen a l'habitatge gràcies a les finestres que donen a l'interior d'aquesta. No oblidis que pots optar per una doble porta: la primera porta és d'acer i la segona normal. 

7. Pots ser més sofisticat i unir a l'alarma un circuit de vídeo que gravi el passadís d'entrada i l'interior de l'habitatge o càmeres tèrmiques si tens més diners. Tingues present que les urbanitzacions separades d'un nucli urbà són un objectiu predilecte dels okupes per estar en zones poc poblades.

Amb aquestes recomanacions, que hem llegit en moltes fonts, podràs protegir-te i, gaudir de tu habitatge sense temor. A més, a Feliu t'ajudem amb la dedicació dels nostres professionals.