Les SOCIMI: el vehícle de moda per canalizar la inversió immobiliaria
Les societats cotitzades d’inversió immobiliaria (SOCIMI) són societats anónimes desdicades a: l’adquisició, la promoció, i la rehabilitació d’actius inmobiliaris totes aquestes activitats són orientades a l’arrendament d’aquestes propietats. Una SOCIMI té dues característiques elementals: 1. ha de cotitzar al mercat espanyol i europeu i tenir un capital mínim de cinc milions d’euros amb cinquanta accionistes. Per a més exhaustivitat els hi adjuntem l’entrada del Diccionari econòmic del diari Expansión.
Les SOCIMI van arribar a Espanya l’any 2009 quan ja feia temps que existien als Estats anglosaxons com un vehícle més d’inversió inmobiliària per grans patrimonis. Tot i això, dos factors van frenar el seu desenvolupament. D’una banda, la virulenta recessió que atravessava Occident que per sí fos poc afectava sobretot el sector de la construcció i l’inmobniliari aquest context desfavorable va introduir una certa cautela a l’hora d’invertir i, d’altra banda, exístien pocs avantatges fiscals derivats de tenir una SOCIMI (actualment, per exemple, paguen un 19% de tipus mitja a l’impost de Societats enfront del 30% general) que en desincentivaven la creació.
Així les coses, semblava que trigarien bastant a desenvolupar-se com a instrument d’inversió. A partir de 2014 però, el fenòmen de les SOCIMI s’ha disparat amb l’entrada d’equips de gestió professionalitzats i una forta capitalització bursatil que, a més, han pogut ocasionalment s’han aliat amb els braços inversors de països del Golf. En aquest moment hi ha grans SOCIMIS implantades com: Lar, Merlin properties, Lazora, o Axiare. Finques Feliu està vinculada amb Lazora, per tant, s’ha adaptat amb rapidesa a l’evolució del mercat immobiliari.