Conciliació familiar i Administradors de Finques: què ens hi juguem com a societat?
Comencem novembre unint-nos al cor de veus que advoca per la conciliació familiar dels Administradors de Finques Col·legiats.
El Director d'Equips de Housfy, Carles Subirà, obre el meló: "Dels administradors de Finques en depenen l'armonia de les comunitats de propietaris i la seguretat a la totalitat del parc immobiliari del país. Per això assegurar el relleu generacional de la professió, amb millors horaris, és crucial".
Primera Part: La Conciliació Familiar un dret laboral desenvolupat pel Poder Legislatiu i delimitat pel Poder Judicial
1.1 De la incorporació de la dona al mercat laboral a la primera llei de conciliació familiar
Al final del Franquisme, el dos de maig de 1975, entrà en vigor la "Reforma de determinados artículos del Código Civil y del Código de Comercio sobre la situación jurídica de la mujer casada y los derechos y deberes de los cónyuges" atorgà capacitat de fer actes jurídics a la dona casada. El 1978 se li atorgà rang constitucional al dret al treball de la dona, però la clau en el tema central d'aquest text és la llei 39/1999: "Per a promoure la conciliació de la vida familiar i laboral de les persones treballadores".
1.2 La conciliació familiar és un dret justiciable? Tots els drets són justiciables?
Sí, la conciliació familiar és un dret "justiciable".
No tots els drets són reclamables en seu judicial. Sense anar més lluny, el dret a gaudir d'un habitatge digne és només un "principi rector". Això vol dir que, el constituent prescriu l'impuls de l'habitatge com un eix d'orientació de l'acció del Poder Públic. No obstant això, se'n guarda prou, d'escriure que el ciutadà pot presentar una demanda judicial contra els Poders Públics.
1.3 L'Estatut dels Treballadors recull el Dret a la Conciliació Familiar?
Sí l'article 34.8 reconeix el dret de les persones treballadores a:
"Sol·licitar les adaptacions de la durada i distribució de la jornada de treball, en l'ordenació del temps de treball i en la forma de prestació, inclosa la prestació del seu treball a distància, per a fer efectiu el seu dret a la conciliació entre la vida familiar i laboral. En el cas que tinguin fills o filles tenen dret a efectuar aquesta sol·licitud fins que els fills o filles compleixin dotze anys (...).".
2. Finques Feliu advoca per la conciliació familiar
2.1 L'Administrador de Finques treballa a cavall del despatx i les diferents finques que administra
El vint-i-u d'octubre detallàvem les funcions d'un Administrador de Finques. En aquell text, no obstant això, hi havia un aspecte implícit que avui farem manifest: el factor temps.
No en va ser administrador de finques demana invertir moltes hores en tasques com ara:
- Redactar les actes de les reunions de la comunitat de propietaris.
- Contestar les diferents consultes o inquietuds dels propietaris.
- Contactar amb proveïdors per avaries objectives a la finca o millores que les persones propietàries vulguin impulsar: Aconseguir-ho requereix dots de lideratge per coordinar un equip pluridiscipliar de professionals.
- l'Administrador s'ha de desplaçar a l'edifici administrat per:
- Celebrar-hi les reunions de la comunitat de propietaris.
- Les Juntes s'han de fer fora de l'horari laboral dels propietaris.
- Cercar la resolució d'incidències i comunicar-la al client. Si vens a la seu de Finques Feliu o ens truques per comunicar una incidència pots escollir dues vies:
- Exposar-la al teu Administrador.
- Comunicar-la a les persones Gestores d'Incidències.
És capital aconseguir una interacció exitosa entre aquests dos perfils professionals.
2.2 Com atansar-nos a la conciliació familiar?
A continuació ens farem ressò de les propostes d’Ana Bozalongo Antoñanzas, assesora jurídica del CAF de Tarragona -sense vinculació amb Finques Feliu-.
- Gràcies a la reorganització dels horaris de les Juntes de Propietaris:
Cal apostar per situar-les al matí o a primera hora de la tarda.
- Mitjaçant permisos retribuïts en benefici dels propietaris que han d'assistir a les Juntes:
Per poder reorganitzar els horaris -i assegurar que els ciutadans amb feina puguin assistir-hi- caldria incorporar a l'article 34.8 de l'Estatut dels Treballadors permisos retribuïts condicionats a anar a les Juntes. Evidentment caldria fer un preavís a l'empresa amb dos dies d'antelació i emetre un justificant d'assistència.
- De la mà de les noves tecnologies:
Els professionals de Finques Feliu tenen la predisposició per atendre el client online i les eines tecnològiques adequades.
- Treballant, abans de la Junta, la redacció de l'apartat "precs i preguntes":
Quan fem una Junta cal saber introduir nous punts a l'ordre del dia, però són els "precs i preguntes" el que s'allarga més.
- Estipulant d'entrada un límit horari a la convocatòria.
- Creant grups de propietaris per planificar les obres a la comunitat:
Això farà a les persones propietàries: més coneixedores de la matèria, corresponsables, i, fins a cert punt, autònomes.
Amb les propostes esmentades per la senyora Bozalongo i, la bona voluntat de totes les parts implicades a la Junta, creiem que administradors i clients farien un pas endavant.
3. Entrevista: donem la paraula a dos administradors de Finques Feliu
Pregunta 1: Quants anys fa que administres Finques?
El primer dels nostres administradors informa: "Fa onze anys".
El segon dels nostres administradors afirma: "Porto a la professió des de l'any 2000"
.
Pregunta 2: Creus que un administrador de finques té fàcil poder conciliar la seva vida privada amb els horaris de les Juntes de les comunitats de propietaris? ¿On radiquen les dificultats per poder fer les reunions de les comunitats a horaris laborals, com fa un notari o un dentista?
El primer dels nostres administradors reflexiona: "A la nostra professió no és fàcil conciliar la vida laboral amb la familiar i personal, especialment quan tens fills. Tot i això, en els últims anys s’han fet alguns avenços per agilitzar els horaris d’inici de les Juntes, amb la darrera regulació s’ha eliminat la segona convocatòria, de manera que ara només hi ha una convocatòria i ens estalviem haver d’esperar per començar realment la reunió. També s’ha suprimit la lectura de l’acta anterior, cosa que fa que les reunions siguin més àgils.
Crec que les dificultats per poder celebrar les reunions dins l’horari laboral de despatxos i oficines rauen en la manca de valoració i empatia envers la nostra activitat. Penso que gestionar i administrar propietats hauria de ser considerat socialment prou important com perquè els propietaris puguin ajustar mínimament els seus horaris per assistir, almenys, a la reunió ordinària anual. A més, les empreses haurien de donar permisos i facilitar l’assistència perquè els propietaris puguin informar-se i decidir sobre el seu patrimoni, ja que considero que és un aspecte de gran importància."
El segon dels nostres administradors desvela una previsió legal: "Parlant amb altres administracions de finques alguns d’ells estan marcant límits d’horaris, per exemple les reunions es posen per criteri empresarial totes a les 17:00 h i a partir de les 18:00 h es cobren amb un import extra donat que ja són hores extres pel treballador, son hores fora del horari laboral estipulat per contracte com marca la Llei".
Pregunta 3: ¿Consideres que fer les reunions de les comunitats integrament dins l’horari laboral podria ajudar a fer que més professionals vulguin treballar dins aquest sector? Podries enumerar tres accions clau perquè això fos possible?
El primer dels nostres administradors és contundent: "Amb seguretat si els horaris de les Juntes no s’ajusten a l’horari laboral, això dificulta que molts professionals interessats s’incorporin a aquest sector.
Les tres accions clau, segons la meva opinió, serien:
• Que les empreses ofereixin la possibilitat de teletreball o horari híbrid.
• Que les Juntes siguin totalment telemàtiques.
• Que els col·legis d’administradors defensin i millorin les nostres condicions laborals".
El segon dels nostres administradors explicita: "El problema amb la conciliació familiar rebaixa molt l'atractiu de ser administrador de finques especialment si tenim en compte que les noves generacions acostumen a valorar molt més compatibilitzar treball amb qualitat de vida. Crec que el Col·legi d’Administradors ha de jugar un paper actiu en racionalitzar horaris i aprofitar la força de la nova imatge corporativa per fer pedagogia social".
Pregunta 4: Com d’afectada es troba la teva conciliació familiar per aquests extensos horaris?
El primer dels nostres administradors assevera: "La conciliació es veu molt afectada, però amb l’ajuda de l’empresa i una bona organització familiar interna es poden trobar solucions a cada contratemps".
El segon dels nostres administradors afegeix una anàlisi horària: "No és rar que hi hagi Juntes de Propietaris que comencin a les 21:00 h. Aquest fet comporta arribar a les 22:00 h / 23:00 h a casa, haver d'afrontar les responsabilitats domestiques etc. Per tant, la conciliació familiar es fa impossible. Cal empatía per fer la professió que m'apassiona molt millor per a qui hi treballa".
Pregunta 5: Quins avantatges descobriria el client si l’administrador concilies? Creus que la societat els percebria?
Opino que si l’administrador pogués conciliar adequadament la seva vida personal amb la laboral, els resultats serien més positius en tots els aspectes, tant pel que fa a la qualitat que percebria el client com en la productivitat per a l’empresa.
Pregunta 6: Acabem posant la nostra mirada en l’àmbit institucional. Consideres que el Col·legi d’Administradors podria ajudar amb accions concretes a pal·liar la problemàtica. Caldria una nova Llei de Conciliació Familiar per actualitzar la 38/1999?
Crec que el Col·legi d’Administradors podria col·laborar coordinant-se amb les empreses per oferir millors condicions laborals als seus treballadors, a més de proposar modificacions en la Llei per reforçar la protecció de la conciliació.
Moltes gràcies pel vostre temps companys, la suma de les vostres visions és enriquidora!
La nostra comunitat lectora ha tingut accés a una visió des del Dret i tres des del món de l'Administrador de Finques sobre com fer possible la conciliació familiar al nostre sector.