7 Consells per evitar accidents a la piscina
Comença el mes de juny i l’estiu s’acosta de forma inexorable i res indica que vagi a ser menys sufocant que els set estius anteriors on s’han registrat màxims de temperatura des de que es tenen registres, és a dir, des de l’any 1880. En aquestes condicions climàtiques posem la mà al foc: voldreu banyar-vos. Perfecte! a la piscina no es tracta només de refrescar-se també ens hem de divertir i el més competitius de vosaltres nedar a bon ritme.
Ara bé, no s’ha de perdre mai de vista que la piscina és un entorn potencialment perillós per nens i adults. A continuació, basant-nos en l’article d’Hidrovinisa –link– que hem enriquit us donarem consells per evitar desgracies:
1. Preneu classes de natació: no, no prenem per ignorants els nostres clients el què passa és que sovint davant la piscina que no té onades ni corrents de fons subestimem els seus perills. A més, i ara parlo en primera persona com a nedador, els nens han de tenir uns fonaments bàsics de natació i els adults hem de sacrificar potència i treballar la tècnica per nedar de forma més harmonica. La natació té els seus perills i hem d’estar amatents.
2. Comptar amb un socorrista: aquest no és un consell ben bé hauria de ser una obligació legal a totes les piscines. De fet, en el cas de Catalunya (cada CA legisla sobre el tema) és obligatori tenir socorrista en piscines públiques i privades a partir de 200 metres. La quantitat de 200 metres resulta tant de sumar una piscina gran més una petita com d’una sola.
3. Vigileu sempre a nens, persones grans o persones amb diversitat funcional: els 3 col·lectius, per raons diferents, poden tenir dificultats de mobilitat,tenir problemes cardiovasculars o “simplement” posar-se nerviosos, per tant, sota cap concepte perdeu el contacte visual amb ells.
4. Elimina els riscos tècnics del recinte: com deiem abans la piscina és un entorn amb cert perill. Tuberies i embornals són estructures que poden atrapar persones per això hi hem de posar mètodes antiatrapament (com mostra el video de la web linkada) i taps antriapament. Així mateix, cal posar atenció a dos perills encara més importants. D’una banda, no podem obviar que és freqüent que el quadre elèctric estigui aprop de la piscina: MAI manipuleu un quadre elèctric amb el cos mullat: l’aigüa més no portar sabatilles convertiran el cos en un excel·lent conductor, per tant, ens eloctrocutarem. En aquest sentit, banyar-se enmig d’una violenta tempesta elèctrica és poc recomanable. D’altra banda la piscina -i el recinte en general- ha de tenir: embornals metàlics escales, dutxes i les vores el més arrodonides possible per evitar cops i ferides per abrassió.
5. Cobertes de seguretat i valles antitrepa: en el mateix sentit que molts consells, piscina+infants és un binomi inquietant. Els nens no són conscients del perill no els posi fàcil accedir a l’aigüa.
6. Instal·li dispositius d’alarma: Vosté ha de poder detectar si quelcom cau a l’aigüa,algú traspassa portes o el perimetre de la piscina.
7. Aprén a fer la Reanimació Cardio Pulmonar: d’acord, pocs ciutadans saben fer-ho però això no és excusa: quan hi ha una vida en joc hem d’estar a l’alçada per evitar mals majors. A continuació et posem un enllaç per aprendre’n.
Un apunt final: sí miren la web original d’hidrovinsa veuràn que l’ordre no és el mateix que el nostre. Tots dos són correctes. Ara bé, Feliu ha volgut posar primer la necessitat de tenir fonaments en natació abans de llençar-nos a la piscina i, també hem anticipat relativament la necessitat d’eliminar els riscs del recinte. Creiem que primer hem de ser conscients tots plegats del que hem d’evitar i podem evitar per nosaltres mateixos i després posar els mitjans tècnics (alarmes,barreres etc) adients.